METAN

Metan je najprostiji ugljovodonik, a usto i najprostije organsko jedinjenje. CAS broj metana je 74-82-8. Ovo jedinjenje je poznato i pod nazivima blatni gas i metil-hidrid. Molekulska masa ovog molekula je 16.0425 g/mol. Pri normalnim uslovima to je bezbojni gas koji se na Zemlji nalazi kao glavni sastojak u zemnom gasu. Velike količine metana se nalaza na planetama u obliku mora (kao što na zemlji postoje mora vode, tako na nekim planetama postoje mora metana).

Metan je molekul sa tetragonalnom strukturom, tj. ugljenikov atom u ovom molekulu je sp³ hibridizovan. Na ilustraciji sa desne strane prikazan je molekul metana (zeleno-plava lopta u sredini predstavlja ugljenikov atom, a četiri žute lopte atome vodonika). Ugao veze između ugljenikovod i vodonikovih atoma je 109°28" (109,48°). Sve četiri veze su podjednake i jako malo su polarizovane, a molekul u celini je u potpunosti nepolaran zbog tetragonalne strukture.

U zavisnosti od toga koji od izotopa ugljenika i vodonika ulazi u sastav metana razlikujemo sledeće izomere metana: ¹³CH4, ¹³CD3, CH3D, CH2D2 i CD4. D u ovim formulama predstavlja deuterijum, a H protijum.
U prirodi metan nastaje usled bezkiseoničnog raspada organskih materija (na primer u močvarama).
Metan se koristi kao gas za grejanje i kao sirovina za dobijanje organskih jedinjenja.
tetradeuterometan
Formula ovog izotopskog izomera metana je CD4, a CAS broj mu je 558-20-3. Energija jonizacije potrebna da nastane ovo jedinjenje je, po različitim autorima, između 12,658 ± 0,015eV (po Berkowidz, Greene i ostali 1987) i 13,1eV (Frauklin i Munson 1965).

4 коментара:

Анониман је рекао...

ovaj moj komentar nije vezan za metan, a mozda ni za blog. Inace je dobro sto neko ovo radi, tacnije odlicno. Razlog je da sam upisao fakultet posle 14 godina i to sa elektro pravca na hemiju. Tacnije ekologija. Da nije ovog sajta, pošto su nam predavanja nedaj Bože, ne bih shvatio ništa. Tako da je ovo super. Pitanje je da li bih mogao dobiti pomoć i u vezi nekih prostih zadataka jer ni to ne razumijem najbolje a nisu vezana uvjek za ugljenik. U svakom slučaju Hvala i hvala što postojite.

stefann је рекао...

Hvala na pohvalama. Inače ja sam učenik trećeg razreda gimnazije koji je dobio u trećoj godini užasno strogu profesoricu iz hemije pa sam pošto jako puno učim hemiju odlučio da napravim blog jer mi to pomaže u učenju pošto pišući tekstove sve detaljno ponovim. Što se tiče zadataka koji nisu vezani za ugljovodonike možete ih poslati i zamoliti da Vam neko uradi i objasni sporni zadatak na sledećim sajtovima: Hemija mladima - tu se nalazi forum koji je veoma aktivan pa će se naći uvek neko ko zna da reši zadatak; Svet hemije - postoji sekcija na sajtu koja se zove SOS hemija. Nadam se da sa hemijom nećete imati puno problema! :)

Milly је рекао...

Ej chova, slucajno sam naisla na tvoj blog (pomazem drugarici da napise referat iz petrohemije), a tebi svaka cast. Meni lepo bude muka kad ovo pogledam.:D A mislim da cu se opet vratiti. Pozdravi mi moju lepu Vojvodinu.:D

Анониман је рекао...

BLAGO VAMA JA NISTA NE RAZUMEM IMAM PROFESORKU KOJA 2 BLAGE VEZE NEMA DA OBJASNI.BOLJE BI I JA OBJASNIO KOJI NISTA NEZNAM NEGO ONA!!!!:(((((